نشست های کلاسی
در ابتدا و انتهای هر روز در برنامه های Circle Time یا نشست های کلاسی، کودکان گرد هم جمع می شوند، به ترتیب صحبت می کنند، احساس های خود را بیان می کنند و مشکلاتی که در کلاس و مدرسه با آنها درگیرند را مطرح و با همراهی مربی تسهیلگر، برای آنها راه حل پیدا می کنند.
کارگاه های تخصصی
با توجه به ظرفیت فنی دانش آموزان و توانمندی های ایشان در حوزه های کارگاهی و البته نیم نگاهی به نیاز منطقه، تصمیم بر آن گرفتیم تا ساختمان مجزایی را به صورت تخصصی برای این حوزه ها تجهیز کنیم. به این ترتیب، در سال سوم فعّالیت، کارگاه های تخصصی در محل مورد نظر تاسیس شد و این فضا میزبان دانش آموزان و نوآموزان در انواع کارگاه ها گردید.
کارگاه هنر
کارگاه تخصصی هنر، از سال دوم فعالیتمان آغاز به کار کرد. یک آتلیه کوچک در گوشه ای از حیاط مدرسه بنا شد و به تدریج تجهیز گردید. در رویکرد ما به هنر دانش آموز در پی این است تا درونیات خود را بی پرده، بدون نگرانی از منطبق نبودن با الگوهای مرسوم و با بهره مندی از ابزار های هنری در اثر هنری خود بروز دهد و چیزی خلق کند که درست منطبق بر احساسات و نگاه خاص خود به دنیا باشد.
کارگاه نجاری
در این کارگاه، کودکان با اصول اولیه این حرفه آشنا شده و برای پاسخ به مشکلاتی که در پروژه های مختلف با آنها درگیر می شوند، دست به تجربه می زنند. به این ترتیب، مهارت حل مساله و دست ورزی و کارگروهی نیز تمرین می شود.
تم هفتگی
در برنامه های گروه پیش دبستان، در هر هفته یک تِم کلّی به چشم می خورد که ویترین این تِم، در تابلوی مرکزی هال مدرسه دیده میشود. هر جمعه یا پنج شنبه، مربیان این تابلو را با انواع محرک های خلاقانه و جذاب آماده سازی می کنند تا شنبه صبح، دانش آموزان با دیدن آن و درگیر شدن با محتوای آن، به سرعت وارد بستر آموزشی و تربیتی (بهانه هفته) شوند. نو آموزان در تعطیلات پایان هفته، به ذوق تماشای تابلوی تم هفته، تا شنبه ها اول وقت لحظه شماری می کنند.
نمایش خلاق
در این کارگاه در فاز های اولیه بر فن بیان و مهارت های حرکتی تمرکز داشته و در فاز دوم با تمرکز بر خلاقیت کودکان و بهره گیری از بیان و حرکت، با دانش آموزان تمرین می کنیم تا بتوانیم به بهترین نحو ممکن، آنچه را در درونمان می گذرد نمودار ساخته و موثرترین و کارآمد ترین بیان نمایشی را برای آن ارائه کنیم.
پرونده های سلامت
در سال سوم فعّالیتمان یک برنامه سنجش اسکلتی و عضلانی برای دانش آموزان و مربیان طراحی و اجرا کردیم. با این برنامه لزوم رصد وضعیت سلامت آنها و انجام تمرین های اصلاحیِ بالینی مشخص گردید. به این ترتیب پرونده های سلامت شکل گرفت و یکی از معاونین مدرسه، مسئول برقراری ارتباط کارآمد بین مادران و دانش آموزان و متخصصین ناهنجاری ها و پزشکان برای انجام تمرین ها و مراقبت های لازم در مدرسه و خانه گردید.
پارک محله
در پارک روبروی مدرسه، قسمت های بایری وجود داشت. یک روز معلم علوم تصمیم گرفت برای پاره ای بحث های گیاهشناسی با دانش آموزان قدمی در این پارک بزنند. یکی از دانش آموزان پیشنهاد داد تا در پارک درختکاری کنیم. پیشنهاد خوبی بود. جلسه ای با شهردار تنظیم کردیم و ایشان را به جمع بچه های مدرسه دعوت کردیم و نهایتاً اجازه داده شد تا از پارک محله برای درختکاری و قسمتی هم برای کاشت سبزیجات استفاده کنیم. به این ترتیب قریب ۵۰ اصله درخت با دستان خود بچه ها در این پارک کاشته شد. شورای شهر منطقه نیز بعد ها آن پارک را به پاس زحماتی که دانش آموزان برای آن کشده بودند، “پارک دانش آموز” نامید.
فعالیت های دست ورزی
دست ها برای خیلی از کودکان اولین دریچه یادگیری شان است و هرچه دستهای کودکان بیشتر به کار گرفته شود و با انواع ترفندها ماهیچه های ریز و درشت دست هایشان را به کار گیریم و پرورش دهیم، قطعا زمینه یادگیری شان را هموار تر کرده ایم. از این رو، مجموعه فعالیت های دست ورزی کودکان را به همین نیت در برنامه آموزشی مدرسه خصوصاً در پایه های ابتدایی تر در اولویت قرار داده ایم.
نمایش های الفبا
یادگیری خواندن و نوشتن همواره از مهمترین و خاطره انگیز ترین اتفاقات یادگیری برای هر انسانی بوده است و همواره در میان صاحبنظران مختلف، رویکرد های متنوعی هم مد نظر بوده است. ما در این مدرسه با الگو گیری از تجربه استاد نیرزاده، نمایش های الفبا را برای آموزش آن انتخاب کرده ایم تا کودک با همذات پنداری با شخصیت های نمایش به صورت غیر مستقیم و نیمه مستقیم مباحث این حوزه را فراگرفته و تمرین نماید.
رویدادهای آموزشی و تربیتی مناسبت های ملی و مذهبی
در هر مناسبت تقویمی یا رویداد و واقعه ای در جامعه، کودکان به مربی شان نگاه می کنند و منتظرند ببینند عکس العمل او چگونه است و از چه منظری ماجرا را خواهد دید. انتخاب بهترین مدل مواجهه با هر مناسبی متناسب با سن و سال کودک، در برنامه ریزی های قبل از شروع سال تحصیلی، در دستور کار گروه آموزش قرار گرفته و برای دوره های مختلف برنامه ریزی می گردد.
کارگاه معماری با چوب های کاپلا
قطعات چوبی کاپلا به نحوی طراحی شده اند که نسبت طول و عرض و ارتفاعشان دقیقا ۱ به ۳ به ۱۵ باشد. به این ترتیب این وسیله کمک یادگیری بی نظیر، به نحوی ساخته شده است که در کنار هم قرار دادن آنها، کودک مرتباً با این نسبت ها درگیر بوده و به نحو موثری و کاملاً غیر مستقیم، علاوه بر خیال ورزی، با جدول ضرب های ۳ و ۵، مفاهیمی مربوط به تعادل و پایداری معماری و.. درگیر می شود. دانش آموزان این چوب ها را خیلی دوست دارند، با آنها سازه های مختلف می سازند و در فضایی مملو از یادگیری فردی و گروهی، ساعت ها مشغول اند.
کارگاه دوخت و دوز
پسر ها در این کارگاه، مهارت های اولیه و مورد نیاز دوخت و دوز را فرا گرفته و می توانند پس از یک دوره کارگاهی، نیازهای اولیه شان را برای دوختن درز پیراهن و شلوار و جوراب هایشان، برطرف سازند. به علاوه مخصوصا در دوره های سنی پایین تر، این کارگاه، با بهره گیری از سوزن های پلاستیکی و درشت تر، فرصت مناسبی فراهم میآورد تا ماهیچه های سر انگشتان نوآموزان تقویت شده و آمادگی لازم را برای نوشتن در اول دبستان، کسب نمایند.
کارگاه آشپزی
در کارگاه آشپزی، دانش آموزان می آموزند تا برای خودشان غذا بپزند. از ساده ترین غذا ها گرفته تا غذاهایی که چندین ساعت زمان برای پختنشان نیاز دارند. در این کارگاه، دانش آموزان مواد غذایی و خواص هر یک را می شناسند و با تمرکز بر غذاهای بومی و محلی و همچنین با هماهنگی با مادران برای همراهی با آنها در منزل، این توانمندی در آنها تقویت شده و هرچه بیشتر با فرهنگ و آداب و رسوم محلی شان آشنا می شوند.
کارگاه سفال
گِل، قوی ترین و موثرترین و شاید قدیمی ترین ابزار کمک یادگیری در جهان و در طول تاریخ بوده است. گل بازی با ایجاد احساس ناب لمس خاک و آب و تخلیه احساسات و هیجانات، با عمق روان ما ارتباط برقرار کرده و ذهن وچشم و تخیل و روان و دست ما را همزمان به کار میگیرد تا چیزی خلق شود. کارگاه سفال فرصتی است برای بهره مندی از این ابزار شگفت انگیز. در این کارگاه در چارچوب رویکرد تربیت هنری مدرسه، دانش آموزان و نوآموزان، تکنیک ها و فوت و فن های سفالگری را می آموزند و به آنچه در ذهنشان دارند، شکل می دهند.
دانش افزایی والدین
مانند هر تجربه تربیتی دیگر، هماهنگی کلیه اجزای موثر، از پایه ای ترین اصول کاری است. به همین جهت در کارگاه های دانش افزایی والدین با آنها در گروه های کوچک و بزرگ یا فرد به فرد به صحبت نشسته ایم، ساعت های تربیتی مان را با هم کوک کرده ایم و همه چیز را در فضایی صمیمانه و موثّر، جوری تنظیم کرده ایم تا بیشترین هماهنگی در بحث تربیت اتفاق افتاده و دانش آموز در اوان کودکی اش، یک ساختار یکپارچه تربیتی را تجربه کند. همچنین در قالب همین برنامه ها با مادران بازی های کودکی شان را مرور می کنیم، یه قُل دو قُل بازی می کنیم و دستور غذاهای محلی را با هم چک کرده و شرایط تجربه ها و سرگرمی های فرزندانمان در خانه و مدرسه را با هم هماهنگ می کنیم.